Tot ce i-am p romis tatalui meu (2020)

Ioana Maria Stăncescu

Romanul « Tot ce i-am promis tatălui meu » este povestea Adei o femeie care își trăiește iubirile, temerile și supraviețuirea în fața unei boli nemiloase între Paris și București.

Tot ce i-am promis tatălui meu balansează cu grație feminină între amintirile încă vii ale tinereții și prezentul unei realități necruțătoare. Drama schizoidă a femeii mature eșuate în rol de mamă se transformă, cu prilejul unui punct de cotitură, într-o zbatere între dreptul la o viață proprie și păstrarea echilibrului în universul familial. Povestea de iubire, fie ea și una la distanță, imposibilă, dar cu atât mai ușor de dus, vine ca un colac de salvare, iar eroina o (re)trăiește ca pe o a doua șansă, cu disperarea specifică a celor care nu mai au timp — totul într-o atmosferă cu iz parizian. Mara Wagner, jurnalistă și scriitoare

Am intrat în povestea Adei de la prima pagina și știu ca voi rămâne în ea multă vreme. Pentru că reușește, în același timp, să fie literatură și să creeze o învingătoare. Pentru că te scutură și-ți amintește că se poate și altfel, că poți oricând s-o iei de la capăt. Confruntată cu o situație-limită, Ada își dă seama că rolul pe care îl juca de mulți ani, de soție, de „ascultătoare cuminte și speriată”, nu i se potrivește. Ada îndepărtează toate straturile care îi sunt străine, își redescoperă corpul, își revizitează trecutul, se reinventează fără să mai cedeze presiunilor și exigențelor din afară, venind cu propriile opțiuni.

Cu fiecare ușă pe care o deschide, Ada devine tot mai umană și nu se ferește să se expună cu toate slăbiciunile ei, ca în final, la capătul acestui demers curajos, Ada să ajungă — folosind celebra expresie a Virginiei Woolf — în acea „cameră doar a ei”. Corina Sabău, jurnalistă și scriitoare

  • - Année de publication : 2020
  • - Pages : 304
  • - Éditeur : Trei
  • - Langue : Roumain

A propos de l'auteur :

Ioana Maria Stăncescu :

Ioana Maria Stăncescu s-a născut la București, în 1975, și a studiat limba și literatura franceză la Universitatea București. După câțiva ani de presă scrisă, a devenit redactor la emisiunile în limba franceză la Radio România Internațional, unde lucrează și-n prezent. A semnat articole și reportaje în publicația francofonă Regard. În 2011, și-a lansat blogul asa-si-asa.ro. Tot ce i-am promis tatălui meu este primul ei roman.

La maison d'édition :

Trei :

Editura TREI a apărut la jumătatea deceniului '90, într-o perioadă în care piaţa editorială românească de abia se dezmorţea, încercând să se reabiliteze după lunga penurie de carte din perioada comunistă. Iniţiatorii ei, Vasile Dem. Zamfirescu, profesor de psihanaliză la Facultatea de Filosofie şi Silviu Dragomir, proaspăt absolvent al acestei…

5|5
1 avis
1 Commentaires
Laisser un commentaire

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

  • Florica C.
    2 février 2021

    La présentation de Corina Sabàu sur la couverture convient parfaitement au sentiment que l’on éprouve après avoir terminé la lecture de ce livre : « je suis entré dans l’histoire d’Ada dès la première page et je sais maintenant que je vais être en sa compagnie pour longtemps. Car c’est à la fois de la bonne littérature et la rencontre avec un personnage vainqueur. Qui nous dit qu’on peut se secouer et tout recommencer. Confrontée à une situation-limite, Ada réalise que le rôle d’épouse qu’elle a endossé depuis quelques années ne lui va plus ; elle enlève les couches étrangères qui l’entourent, redécouvre son propre corps à mesure qu’elle revisite son passé, se réinvente sans plus tenir compte des exigences et d’autres pressions, selon ses propres envies. Avec chaque porte enfoncée, Ada devient de plus en plus humaine et n’hésite pas à s’exposer avec ses faiblesses pour qu’au bout de cette démarche courageuse, elle puisse arriver dans ce que Virginia Woolf appelait «sa chambre à elle».