Mamé (2016)

Avram Nicolae

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sînt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atît de brutal inocenţa în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit (şi a cîtor altora). „Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sînt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.” (Radu Vancu)

  • - Année de publication : 2016
  • - Pages : 216
  • - Éditeur : Polirom
  • - Langue : Roumain

A propos de l'auteur :

Avram Nicolae :

Nicolae Avram, născut pe 21 decembrie 1966, la Năsăud. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la casa de copii. Debut editorial cu Cîntece de sinucigaş (cartea I) (2000, ediţia a II-a, 2008; volum distins la Concursul Naţional de poezie „George Coşbuc”, Bistriţa, 2000, cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut). Alte volume publicate: Litanii pentru diavol (2006); Federeii (2010); All Death Jazz (2013; Premiul „Andrei Mureşanu” acordat de Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, 2014; Premiul „Octavian Goga” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, 2014). Este îngrijitorul volumului postum de poezie al lui Aurel Onişor, Semnul la care te vei opri să bei apă (2013). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

La maison d'édition :

Polirom :

Înfiinţată în 1995 la Iaşi, Polirom este o societate pe acţiuni, cu capital privat. Aproximativ 6.000 de titluri publicate. Peste 13 milioane de volume tipărite. Polirom este una dintre editurile generaliste de prim rang din România, editînd titluri din 45 de domenii: literatură română şi universală, thriller, literatură poliţistă, suspans,…

-|5
0 avis
0 Commentaires
Laisser un commentaire

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*